Hvordan har du det med at sige nej? Er du god til at sige fra? Hvis vi altid siger JA til alt, kan det ende med at blive stressende. For hvis du siger ja til noget, siger du nej til noget andet.
Måske kender du også til følelsen af, at have for lidt tid? At have tidspres og ikke føle der er timer nok i døgnet?
Det gør mange mennesker i perioder. Problemet er bare, at tiden er uden for din indflydelse; du har 24 timer i døgnet, og det er der ingen der kan ændre på. Du kan ikke nå alt.
Men hvordan tænker du egentlig om tiden? Hvordan opfatter du tiden? Har du rent faktisk for lidt tid? Nej. Du har for meget du skal eller vil. I princippet er det ene er ikke mere rigtigt end andet, men det handler om hvordan vi tænker om tingene.
Så du kan vælge at se det på to måder:
“Jeg har for lidt tid”
“Jeg har for meget at lave”
Det handler om din tankegang.
At have for lidt tid, er det halvtomme glas. For meget at lave, er det halvfulde glas. Det er samme virkelighed, men bare forskellige løsninger og måder at tænke på. Du skal tænke anderledes (eller i hvert fald forsøge på det – for jeg ved godt, at det ikke altid er lige nemt)
Men du kan altså ikke gøre noget ved tiden. Men du kan derimod gøre noget ved de opgaver og gøremål du vælger at fylde dagen med. Det er i sidste ende et spørgsmål om prioritering. Hvis det er vigtigt for dig, så må du tage dig tiden til det. Er det ikke vigtigt eller nødvendigt for dig, må du sige nej.
Vi kan ofte bruge masser af tid på tanker og bekymringer, for du kan godt tænke frem eller tilbage i tiden, men du kan kun gøre noget i nuet! Du vælger selv hvad du bruger din tid på. Og husk så lige, at hver gang du siger “Ja” til noget, så siger du “Nej” til noget andet.
Hvor ofte bruger du tiden som undskyldning?
Hober tankerne og gøremålene sig op?
Indimellem er det bare nødvendigt at prioritere. Vælge hvad du vil sige ja til, og hvad du vil sige nej til. Og den måde du vælger at se “tiden” på, kan have stor betydning for hele din hverdag. Tankegangen “jeg har for lidt tid” kan være med til konstant at stresse dig – og det er da en unødvendig stressfaktor, når du slet ikke er herre over tiden! Vender du derimod din tankegang til “jeg har for meget at lave”, får du lige pludselig selv indflydelse. For nu handler det om prioritering. Du tager styringen, og kan nu hjælpe dig selv til at forebygge stress.
Nogle gange er det andre du skal sige nej til – nogle gange er det dig selv. Hvis du siger ja til noget, siger du nej til noget andet. Og omvendt; hvis du siger nej til noget, siger du ja til noget andet. Det kan også være, at du rent faktisk HAR tiden, men at denne aftale eller opgave bare dræner dig for meget. Det er igen et spørgsmål om prioritering. Hvad er vigtigst lige nu? Hvis du fx er introvert og/eller sensitiv, så kender du sikkert til følelsen af, at man bliver fyldt op af (for) mange aftaler. Det er naturligt og det er altså I ORDEN at sige nej.
Du skal blive opmærksom på hvad du fylder dit liv med. Føler du altid at det er noget du SKAL eller er det noget du vælger at gøre? Så skal eller vil du?
ØVELSE:
Når der kommer en (udfordrende) situation eller opgave, så tænk over følgende:
“Kan eller vil jeg gøre noget ved det?” – Hvis du kan eller vil gøre noget ved situationen, så gør det.
“Kan jeg bede om hjælp?” – Hvis du ikke kan gøre noget selv, kan det være du kan bede om hjælp.
Hvis du hverken kan eller vil gøre noget ved det, så skal du øve dig i at sige PYT. Det kan være til en konkret situation og opgave, men det kan i mange tilfælde være mindst lige så relevant ift. dine tanker. Eksempelvis, hvis du har besluttet dig for at sige nej tak til en invitation, og tankerne bliver ved med at dukke op. Så sig pyt! Sig det allerhelst højst.
Pyt er ikke at give op eller være ligeglad – tværtimod, så er pyt evnen til at lægge noget fra sig mentalt, for at komme videre, så man ikke hænger fast i noget. Fx hvis en tanke bliver ved med at dukke op, selvom du har besluttet dig. Når du ikke kan eller vil gøre noget, så lad det ligge og accepter det!
Rigtig glædelig 3. søndag i advent.