Det andet råd og værktøj jeg vil give dig i adventskalenderen, er at du skal mærke efter og skabe balance. For hvor fyldt er bægeret, og hvordan ser balancekontoen egentlig ud?
Stressbægeret
Kender du det, når tingene i perioder bliver lige rigeligt meget? Hvor du måske mærker, at dit stressniveau er liiidt højere end det plejer og du begynder at blive påvirket af det?
Et godt billede på stress: Forestil dig et glas eller bæger med vand i. Hver stress situation i vores hverdag – altså dagligdagsstressen som vi alle oplever (helt naturligt), er DRÅBER i bægeret. Hvis der kommer flere dråber i bægeret, end der fordamper igen, kan du så gætte hvad der sker? Nemlig – Bægeret bliver fyldt. Og i sidste ende kan det også ende med at flyde over.
Det er helt naturligt, at der løbende kommer dråber i dit bæger, og vi kan alle klare en vis mængde dagligdagsstress – det vigtige er, at vi får tømt bægeret løbende og allerhelst også mindsker antallet af dråber (altså mindsker noget af det der stresser os)
Jo mere stresset du er, jo mere fyldt er det. Og dine ressoucer er så det, der er plads til i glasset over vandet.
Så synes du, at dine ressourcer er mindre eller færre end de plejer at være? Så skal du måske prøve at kigge lidt på dit stressbæger: Hvor fyldt er det, på en skala fra 1-10?
Noget af det vigtigste du kan gøre, for at håndtere stressen er at mærke efter.
Du kan nemlig betegne din krop som dit stresstermometer. – Og du skal have fokus på at mærke dine stresssignaler.
De stresssignaler du skal være særligt opmærksom på, er dem der kommer lige når du står i stresssituationen. Dem der kommer når du eksempelvis bliver nervøs eller er spændt på noget.
Det kan være du får lidt hjertebanken. Ryster lidt, oplever tissetrang eller måske sveder. Det kan være du bliver tør i munden, får “sommerfugle i maven” eller bliver anspændt. Eller måske du oplever en knugen i brystet eller maven. Det kan også være du oplever nogle andre – Vi er alle forskellige og reagerer på forskellige måder.
Men det er disse signaler du skal blive særligt opmærksom på. Det er din krop der forsøger at fortælle dig noget. Så har du tænkt dig at lytte?
Og overvej så hvad der udløser dem? Er det en konkret situation, noget du oplever eller måske noget du tænker?
Ved at lære at mærke- og blive opmærksom på dine stresssignaler, kan du nå at stoppe i tide – og også med tiden finde ud af hvad der egentlig er stressårsagerne.
Og husk lige: De enkelte dråber er ikke et problem i sig selv – Det er mængden der er problemet. Nogle stresssignaler er en lillebitte dråbe, mens andre kan være en kæmpe dråbe.
Husker du at mærke efter og lytte til hvad din krop fortæller dig?
Så hvad er det der giver dig dråber og dræner dig for energi? Og hvad er det der rent faktisk giver dig energi og overskud – det der lader dig op igen?
Et fantastisk redskab til at blive opmærksom på det, er den såkaldte balancekonto.
Det er din personlige ressource konto. Forestil dig det ligesom en bankkonto: Når der er plus på kontoen, er der mulighed for at gøre de ting du har lyst til med de penge/ressourcer/ene ego du har til rådighed. Men hvis du forbruger mere end du sætter ind på kontoen, vil kontoen før eller siden gå i minis – og du vil ikke kunne gøre alt det du har lyst til og brug for at gøre.
Workbook Hvad giver energi og hvad dræner
Brainstorm og skriv ALT ned uden at sortere. Hvad giver dig energi? Hvad dræner dig for energi?
SÅ hvor får du energi? Hvor taber du energi? Hvordan ser din balance og ressourcekonto? Og hvad kan du gøre for evt at rette op på det.
Stress opnår når vi gennem længere tid har brugt mere energi, end vi har fyldt på. Ofte har man derfor et stort underskud på energikontoen. Sørg allerhelst for at sætte ind på kontoen før du bruger af den.
Når du har lavet en liste med de ting det giver dig energi, og de ting der dræner dig for energi (brug evt ovenstående workbook), så sørg for at gøre ENDNU mere af det der giver dig energi. Måske nogle af tingene på din liste er nemmere at gå til end andet – så snart der! Og sørg for at minimere de ting der dræner dig for energi mest muligt.
Nogle gange kan det være svært lige at komme omgang med sådan en opgave, så derfor vil jeg lig komme med et eksempler, som forhåbentlig kan hjælpe dig igang.
Eksempler på ting der dræner:
At være social for længe ad gangen
En alt for fyldt kalender
Larm og uro omkring dig
Eksempler på ting der giver energi:
En frisk gåtur eller anden fysisk aktivitet til at lade op og “brænde stresshormoner af”
Meditation eller yoga
At dyrke en hobby
Vær god ved dig selv og husk, at bedre du har det, jo mere overskud og energi du har, jo nemmere vil du også kunne få roen – som så igen vil gøre det nemmere for dig at tackle stressreaktioner, overstimulering og tankemylder.
Rigtig glædelig 2. søndag i advent.